BIM fra A til Åse

Ålesund-bedriften Olset AS tilbyr BIM fra A til Å i BA-bransjen. Det attraktive leilighetskomplekset Åse Brygge i Ålesund er et godt eksempel.

Olset AS har totalentreprisen for prosjektet, som ligger i et etablert boligområde vendt mot Borgundfjorden og Sunnmørsalpene.

Olset benytter en stor verktøykasse i dette prosjektet. Autodesk Revit er gjennomgående brukt som BIM-verktøy – fra idestadiet til ferdig arkitektmodell, bygningsteknisk modell, og byggemodell for byggeplassen. I tillegg er Autodesk Civil 3D brukt til landskapsteknisk prosjektering, som terreng og veg.

– Med både arkitekter og byggingeniører på samme kontor, har vi veldig nytte av å jobbe mot samme modell. Med en gang arkitekt gjør en endring har ingeniøren muligheten til å gå inn å sjekke det er ok byggteknisk. Med Autodesk Civil 3D har vi blant annet kunnet overføre flatebaserte filer direkte til GPS-en til gravemaskinføreren, sier Øystein Molnes, BIM-ansvarlig i Olset.

Olsets prosjekt drar også god nytte av BIM-modellen på byggeplassen.

– Vi kjører ut 3D DWF-modeller til byggeplass, slik at byggeleder og andre har mulighet til å gå inn og sjekke konstruksjonen i 3D. Ofte lager vi to modeller: En som kun omfatter råbygget, og en som har arkitektbiten i tillegg. Modellene er til uvurderlig hjelp i byggefasen, sier Molnes.

Han forteller også det er en stor fordel at modeller og tegninger kan overføres til nettbrett og smarttelefon. Dermed kan denne informasjonen bringes ut til den personen som skal omgjøre teori til praksis.

Artikkelen i sin helhet inneholder mer informasjon og kan lastes ned her.

 

Kontakt Arve Sævik på ars@nticad.no for spørsmål rundt prosjektet og verktøyene.

Les mer om Olset AS på http://www.olset.no/joomla/