Endrer BIM-en direkte i VR

VR i byggenæringen handler ikke lenger om å «se på», men å «designe» og oppdatere modellen i sanntid.

BIM-en i VRArkitektene innen bygg og interiør har til nå vært lengst fremme i bruken av VR for å gi en opplevelse av prosjektene på forhånd. Ved hjelp av utviklingen på programvare og hardvare blir direkte interaksjon med modellen en realitet for stadig flere, og gir grensesprengende muligheter for entreprenøren og tekniske fag.

Ketil Edvardsen

Ketil Edvardsen

– Nå har vi kommet dit hvor teknologien hjelper oss å løse oppgaver på en bedre måte, og ikke bare gir oss et annerledes og fascinerende blikk på prosjektene. Integrasjonen mot for eksempel Autodesk Revit gjør at man har funksjonelle VR-miljøer med to tasteklikk, og det er nettopp brukervennligheten som gjør at vi er inne i en ny era, sier Ketil Edvardsen, Senior systemkonsulent bygg/BIM hos NTI CADcenter.

Les mer om Autodesk Live og Revit

Skyen er veien

Et avgjørende steg på veien er utrullingen av skytjenester som Autodesk Live Design. Med rendring i skyen er det slutt på venting på prosessen, ettersom den foregår fortløpende uten bruk av egen datakraft. Med direkte VR-støtte i Revit støtte kan du, i motsetning til tidligere, ta på VR-brillene dine når som helst, uten ventetid. Autodesk startet tidlig med VR, men det har lenge vært forbeholdt spill- og film-bransjen. Nå kan flere utnytte teknologien fullt ut til å løse daglige problemstillinger på en smartere og mer effektiv måte.

– Det er ofte enklere å finne feil i modellen gjennom interaksjon. De involverte kan ta for seg objekter som flyttes eller endres, og BIM-en oppdateres i sanntid. Uansett er det en rask måte å kvalitetssikre og analysere egne prosjekter, for eksempel slik Ramirent gjør når de har tegnet stillaser, sier Edvardsen.

Visningsleiligheter tilhører fortiden

Eiendomsforvalterne har også en ny hverdag, siden mulighetene i virtuelle visningsleiligheter langt overgår den ene som ble laget før. Ikke bare kan kjøper eller leietager oppleve sitt eksakte objekt, men de kan også flytte lettvegger og innrede rom for rom. Og FDVU sitter på den eksakte bestillingslisten tilknyttet hvert enkelt objekt som følger med i hele levetiden.

Rådgivning

NTI CADcenter har en rekke kunder som er langt fremme i å ta nye verktøy i bruk, blant dem Niels Torp Arkitekter. De som er først på banen ligger naturligvis best an til å kapitalisere på forspranget de skaffer seg. Det viktigste for oss er å være med på å senke terskelen for å komme i gang, og vi er opptatt av å få fram enkle og brukervennlige løsninger for byggenæringen.

Utbredelsen av teknologien er utvilsomt i en tidlig fase, og med Autodesk har vi tilgang til det fremste av ekspertise og erfaring fra miljøene verden rundt som er best på bruk av VR, sier Edvardsen.

For tiden har Revit med Autodesk Live, støtte for VR-visning. Modellen genereres i skyen og vil kunne vises for hele prosjekteringsgruppen på skjerm eller med et VR-headset.
Videre har man flere såkalt addins, slik som Enscape som gir direktestøtte for VR i Revit.

Oculus Rift og HTC Vive er mest utbredt i dag, men utstyret er relativt dyrt. Edvardsen venter at prisen på hardware-oppsettet vil falle raskt:

– Når inngangsbilletten blir billigere blir det flere som kan ta del i den videre utviklingen. Det er fortsatt slik at man må ha opplevd teknologien i praktisk bruk for å få den virkelige wow-følelsen.

Kontakt Ketil eller Pål-Aksel for hjelp og tips for å komme i gang med VR og Revit